Informatie tweede trimester zwangerschap (week 14 tot en met week 27)
De zwangerschapskwalen die vaak optreden in de eerste 3 maanden zijn al minder aan het worden of zelfs aan het verdwijnen. Er zijn de volgende lichamelijke veranderingen:
Het begint nu aan de buitenkant steeds beter zichtbaar te worden dat je zwanger bent en je taille zal verdwijnen. Zorg ervoor dat je voortaan eerst via je zij draait voordat je gaat liggen of wanneer je opstaat vanuit ruglig. Dit is belangrijk omdat je rechte buikspieren nu verder uit elkaar komen te staan ivm je groeiende buik en je deze niet teveel wil belasten om een blijvende diastase (scheurtje in de peesplaat) te voorkomen.
Er is minder darmactiviteit door een verslapping van de spieren in je darmkanaal. (dit kan tot verstopping/obstipatie leiden).
Je gewicht kan tijdens dit trimester met ongeveer 6 kilo toenemen. De baby weegt op dat moment slechts 1 kilo. De overige kilo`s worden gevormd door het ondersteuningssysteem van de baby (placenta en vruchtwater).
Bekkenklachten
Het kraakbeen en de banden die de bekkendelen met elkaar verbinden worden weker. Je bekken wordt soepeler en rekbaarder. Door deze verandering krijgt de groter wordende baarmoeder meer ruimte en wordt het lichaam van de vrouw alvast voorbereid op de bevalling. Je houding verandert hierdoor ook iets. Soms worden de gewrichten in het bekken te beweeglijk waardoor er bekkenklachten ontstaan. Als er klachten zijn van het bekken dan zie je veelal beperkingen bij activiteiten zoals;
- Lang staan en lang zitten
- In- en uit een auto stappen
- Op- en afstappen van een fiets
- Iets wegschuiven met je voet
- Slenteren
- Traplopen
- Omrollen in bed
Tips hiervoor zijn;
- Zorg voor een goede houding en vermijd overbelasting
- Wissel lang staan, zitten, liggen en lopen met elkaar af
- Zorg ervoor dat je goed op beide voeten steunt en belast bij opstaan en gaan zitten, tillen, etc.
- Zorg voor rustmomenten
Bandenpijn
De baarmoeder wordt in de buikholte door banden op haar plaats gehouden. Deze banden groeien mee met de baarmoeder. Dit kan pijnlijk zijn. Tevens kunnen overbelasting ( lang staan/ zwaar lichamelijk werk) en plotselinge bewegingen pijn aan de banden geven. Dit kan heftige steken geven aan de zijkant van je buik en richting je liezen en/of vagina. Deze steken zijn meestal onschuldig en verdwijnen vanzelf doordat de banden zich aanpassen aan de groei van je baarmoeder.