Skip to main content

GLA:D

GLA:D® is een programma wat zich richt op knie- en heup artrose. Artrose is een veel voorkomende aandoening en heeft invloed op het hele gewricht, maar met name op het kraakbeen van het gewricht. Het kraakbeen, dat als een natuurlijke schokdemper fungeert en helpt bij het soepel bewegen van de gewrichten, begint na verloop van tijd af te breken.

Deze verandering kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het gewricht een lange periode zwaar belast te hebben door zwaar lichamelijk werk, maar ook erfelijkheid kan hierin een rol spelen of een eerdere blessure aan het heup- of kniegewricht.

Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk verslechtert, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderd functioneren. Dit geeft vaak problemen in dagelijkse activiteiten zoals wandelen, traplopen of hurken. Mensen kunnen ook last hebben van ontstekingsreacties in het gewricht, zwelling en een verminderde beweeglijkheid van het gewricht.

Artrose komt veel voor bij mensen boven de 50 jaar, maar kan ook op jongere leeftijd al optreden. Na schatting hebben ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland last van artrose.

Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen en zwemmen, kan helpen de spieren rondom de heupen en knieën te versterken en de gewrichten soepel te houden. Daarnaast is het belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden.

Het GLA:D programma
Het GLA:D programma bestaat uit voorlichting en een oefenprogramma gegeven door een fysiotherapeut. Tijdens de voorlichtingssessies leer je o.a. meer over artrose, de behandelmogelijkheden, het belang van bewegen en hoe om te gaan met pijn en klachten. Het oefenprogramma richt zich op het versterken van de spieren rondom de heup of knie en het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten. Het oefenprogramma zal in samenspraak met de fysiotherapeut worden opgesteld, afgestemd op je belastbaarheid en je behoeften. Het programma bestaat uit trainingen op de praktijk en oefeningen die je thuis doet. Uiteindelijk kan je de oefeningen zelfstandig thuis uitvoeren.

Onze praktijk heeft meerdere fysiotherapeuten die GLA:D kunnen geven.

Vergoeding
De vergoeding gaat vanuit de basisverzekering. De behandelingen zullen dan ook eerst uit het eigen risico gaan. Er worden maximaal 12 behandelingen vergoed. Ook is er een verwijzing nodig van een arts. Voor meer informatie, neem contact met ons op door te bellen naar 073-5475454 of te mailen naar info@fysiovanberkel.nl.

Meer informatie