Wat zijn knieschijfklachten?
Er is veel geschreven en er is veel onderzoek gedaan naar deze vorm van kniepijn maar nog steeds is het niet duidelijk waar de pijn precies vandaan komt. In de literatuur worden 3 factoren genoemd die mogelijk bijdragen aan het ontstaan knieschijfklachten:
- Een afwijkende stand van het been (platvoet, x-been)
- De spieren van het been zijn niet met elkaar in balans (spierzwakte en/of spierverkorting).
- Overbelasting
De klachten treden meestal op tijdens of na fysieke inspanning zoals traplopen, lang zitten met gebogen knieën, hurken of fietsen tegen weerstand.

Het beloop van knieschijfklachten
De klachten nemen geleidelijk af naarmate de tijd vordert en bij jongeren wanneer het lichaam uitgegroeid is. Bij een kleine groep blijven er klachten aanwezig.
Hoe vaak komen knieschijfklachten voor?
Knieschijfklachten komt 2 tot 3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Knieklachten komen veel voor bij jong volwassenen die fysiek actief zijn en knieschijfklachten zijn hierbij de meest voorkomende klacht.
Risicofactoren
- vrouwen maken meer kans op het krijgen van knieschijfklachten dan mannen
- een veranderde stand van knieschijf of de knieschijf ‘spoort’ niet (hij loopt niet mooi recht door de groeve van het been)
- een te grote beweeglijkheid van de knieschijf
- Disbalans tussen de spieren: verkorte spieren aan de voorzijde van het bovenbeen en/of verminderde kracht van spieren in het bovenbeen.
- Voorgaande blessure aan de knie
- Overgewicht: dit geeft meer kans op knieklachten
- Sport: zware trainingen, met name als rennen en springen er bij betrokken zijn
- Beroep: beroepen waarbij de knie zwaar wordt belast zorgen voor een grotere kans op knieschijfklachten. Dit geldt vooral voor beroepen waarbij veel kniebuigingen moeten worden gemaakt of op de knieën gewerkt moet worden.
Adviezen
Het is belangrijk om normaal actief te blijven, ook al zijn bepaalde bewegingen in eerste instantie pijnlijk.
Indien er sprake is van een afwijkende stand van de voet dan komt de knie in een andere stand te staan. In dit geval wordt geadviseerd om naar een podotherapeut te gaan om steunzolen aan te laten meten.
Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?
- De fysiotherapeut kan kijken naar de stand van de gewrichten en hierover adviezen geven.
- De fysiotherapeut kan de knie tapen om het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen te ontlasten.
- De fysiotherapeut kan samen met u een trainingsprogramma opstellen dat gericht is op het verbeteren van de spierfunctie van de bovenbeenspieren.
Download hier de informatiefolder in PDF formaat.