Wat zijn etalagebenen?
Etalagebenen of claudicatio intermittens is een vorm van slagaderverkalking (=atherosclerose) in de benen. De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de beenspieren. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) kan de bloedtoevoer en daarmee het aanbod van zuurstof aan de beenspieren wel 5 keer zo groot worden. Slagaderverkalking kan vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken waardoor de bloedstroom in de benen onvoldoende is. Er ontstaat dan zuurstoftekort en hierdoor ontstaat pijn in de benen, deze klacht noemen we etalagebenen.
Verschijnselen bij etalagebenen:
- Pijn bij het lopen.
- Pijn in de kuit(en) optredend na een eind. lopen, verdwijnend bij stilstaan.
- Koude voet(en).
- Pijn in rust.
- Afwezigheid van vaatpulsaties (men voelt het bloedvat niet kloppen).
In de slagaderen van de benen zijn drie plaatsen waar slagaderverkalking zich het eerste voordoet:
- De tweesprong van de aorta waar zij zich vertakt in de twee bekkenslagaderen. Bij vernauwing of afsluiting veroorzaakt dit bij het lopen pijn in de bilstreek en in beide bovenbenen. Bij doorlopen kan de pijn ook naar de kuit trekken.
- De dijslagader, handbreed boven het kniegewricht. Een vernauwing of afsluiting op deze plek veroorzaakt pijn in de kuit bij het lopen.
- De onderbeenslagaderen. Een ernstige vernauwing of een afsluiting van deze slagaderen veroorzaakt meestal pijn laag in het onderbeen en/ of in de voet.

Hoe vaak komen etalagebenen voor?
Etalagebenen komt bij 1,6 – 2% van de gehele bevolking voor. De kans om etalagebenen te krijgen neemt toe naar mate de leeftijd hoger wordt.
Wat verhoogt het risico op het krijgen van etalagebenen?
Er zijn verschillende factoren die de kans op het krijgen van etalagebenen vergroten:
- Roken
- Een hoge bloeddruk.
- Een hoog cholesterolgehalte.
- Diabetes (suikerziekte).
- Overgewicht.
- Te weinig lichaamsbeweging.
Indien er meer van deze factoren tegelijk aanwezig zijn, neemt het risico op het krijgen van etalagebenen verder toe.
Adviezen
Een belangrijk deel van de behandeling heeft u in eigen hand. Stoppen met roken, de juiste hoeveelheid beweging en eventueel afvallen zijn de belangrijkste aandachtspunten.
Roken schaadt de conditie van de bloedvaten ernstig. Daarom is het advies: stoppen. De klachten nemen dan niet verder toe en vaak worden ze zelfs minder.
Het is belangrijk om te blijven bewegen, ook al krijgt u er pijn door. Door elke dag te wandelen verbetert de bloedtoevoer in de benen. Geleidelijk kunt u steeds langer zonder klachten lopen. Het is belangrijk om het wandeltempo zo te kiezen dat de klachten ook daadwerkelijk optreden. Als u niet wandelt, zullen de klachten steeds sneller optreden.
Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?
Bij de fysiotherapeut kunt u een traject starten met looptraining. De frequentie is 3 keer per week en wordt gedurende de weken afgebouwd totdat u thuis zelfstandig kan oefenen. Therapie bestaat uit:
- Looptraining
- Verbeteren uithoudingsvermogen/ conditie.
- Verbeteren looppatroon.
- Verminderen bewegingsarmoede.
- Geven van informatie en voorlichting.
Download hier de informatiefolder in PDF formaat