Beweegprogramma COPD
Wat is COPD?
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disaese) is een chronische longziekte waarbij de luchtwegen zijn vernauwd door een ontsteking. Bij een ernstige vorm zijn door de chronische ontstekingen de kleinste buisjes van de luchtwegen en longblaasjes beschadigd. De wanden van de luchtwegen worden slapper waardoor ze bij het uitademen gemakkelijk dichtvallen. Dit leidt tot kortademigheid wat u bijvoorbeeld kunt merken bij traplopen, werken of aankleden. Het aantal longblaasjes neemt fors af. Er blijft steeds minder over van het “reserveteam” dat nodig is bij inspanning. Bij lichamelijke inspanning is extra zuurstof nodig en iemand met COPD krijgt te weinig zuurstof en gaat daarom sneller ademen en wordt hierdoor kortademig. Het hart moet dan extra hard werken om het lichaam te laten functioneren.
COPD is een verzamelnaam voor o.a. chronische bronchitis en longemfyseem. In ons land heeft 2% van alle mensen de diagnose COPD. De ziekte komt vooral veel voor bij ouderen (17% van de mensen boven de 80 jaar heeft COPD). Bij 8 op de 10 is de oorzaak van COPD het roken. Roken beschadigt de longen ernstig, waardoor longziekten zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen.
Indeling COPD
COPD kent verschillende fases. Een indeling hiervoor die werelwijd wordt gebruikt is de GOLD-indeling. Hierbij wordt de mate van beschadiging van de longen gebruikt om aan te geven hoe ernstig de COPD is. Een blaastest geeft aan hoeveel lucht de longen nog in- en uitademen (het ademvolume). De GOLD-indeling vergelijkt de uitslag van de blaastest met het ademvolume van een gezond persoon van dezelfde leeftijd (het verwachte ademvolume)
De GOLD-indeling ziet er als volgt uit:
- Geen COPD = het ademvolume is 100% van het verwachte ademvolume
- GOLD 1 (licht) = het ademvolume is 80% tot 100% van het verwachte ademvolume
- GOLD 2 (matig) = het ademvolume is 50% tot 80% van het verwachte ademvolume
- GOLD 3 (ernstig) = het ademvolume is 30% tot 50% van het verwachte ademvolume
- GOLD 4 = (zeer ernstig) het ademvolume is 30% of minder van het verwachte ademvolume
Doordat inspanning leidt tot benauwdheid en hoestbuien, is het begrijpelijk dat u lichamelijke activiteiten liever mijdt. Wanneer u COPD heeft is het echter extra belangrijk om voldoende te bewegen zodat uw conditie niet in een neerwaartse spiraal terecht komt.
Het revalidatieprogramma
Om de groepstraining te kunnen volgen heeft u een verwijzing nodig van uw (huis)arts met de diagnose COPD Gold 1 of 2. Daarnaast is het belangrijk dat u gemotiveerd bent om meer te gaan bewegen. Het programma duurt 3 maanden en bestaat uit:
- Intake van 1 uur (gesprek, enkele testen, metingen en vragenlijsten)
- 2 individuele trainingen van 1 uur
- 18 groepstrainingen van 1 uur gericht op kracht, uithoudingsvermogen en activiteiten uit het dagelijks leven. Daarnaast krijgt u informatie over onderwerpen gerelateerd aan diabetes, bewegen, voeding enzovoort. De eerste 6 weken traint u 2 x in de week 1 uur en de laatste 6 weken 1 x in de week 1 uur
- Regelmatige evaluatie van uw trainingsprogramma / doelen
- Tijdens de trainingen kan het programma altijd aangepast worden
- Individuele evaluatie na deze 18 groepstrainingen. Deze evaluatie wordt herhaald op 6 en 12 maanden na aanvang van het programma
Gedurende deze 3 maanden werkt u ook thuis aan doelen die u wilt bereiken door oefeningen en activiteiten.
Wat kunt u bereiken met het programma?
- Een actieve leefstijl en inzicht in relatie tussen bewegen en gezondheid / COPD
- Verbetering van uw algehele conditie
- Verbetering van uw spierkracht
- Verbetering van uw functioneren in het dagelijks leven
- Toename van de zelfredzaamheid: u kunt zelfstandig een plan maken om activiteiten op te pakken, te onderhouden en uit te breiden.
Kosten
Voor informatie omtrent de kosten kunt u terecht bij de secretaresse of bij een van de fysiotherapeuten.
Informeer bij uw zorgverzekeraar of u verzekerd bent voor een beweegprogramma.
Cliënten met COPD Gold 3-4 kunnen wel in onze praktijk door een deskundige fysiotherapeut behandeld worden, maar komen niet in aanmerking voor dit beweegprogramma.