Beweegprogramma Artrose
Wat is Artrose?
Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Dit proces kan in alle gewrichten optreden. Maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen. Artrose is een chronische aandoening en verloopt langzaam progressief: dat wil zeggen dat het niet over gaat en langzaam erger wordt. Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al enige tijd achteruitgegaan voordat u klachten kreeg. Genezen lukt niet maar er is wel degelijk iets te doen aan de klachten die u door artrose heeft. Zie ook de pagina Artrose.
Factoren die de kans op artrose vergroten:
- Erfelijke aanleg speelt een rol bij het ontstaan en verergeren van artrose. Als erfelijke aanleg meespeelt, krijgt u het vaak op jongere leeftijd en in meerdere gewrichten.
- Artrose kan ontstaan na een vroeger opgelopen blessure of beschadiging in of rond het gewricht (zoals botbreuk, beschadigde meniscus, zwakte gewrichtsbanden, ontsteking zoals reumatoïde artritis). Het gewricht is hierdoor minder stabiel geworden en daardoor gevoeliger.
- Langdurige zware belasting van de gewrichten bijvoorbeeld door overgewicht
- Zwaar lichamelijk werk
- Te veel en te zwaar sporten
- Andere ziekten van gewrichten, zoals reumatoïde artritis, jicht en pseudo-jicht
Regelmatig bewegen is goed omdat het:
- Botontkalking tegengaat
- Gewrichten soepel houdt
- Spieren sterker maakt
- Goed is voor uw conditie
- Hart en longen sterker maakt
- Het vetpercentage vermindert
- Cholesterol verlaagt
Geschikte sporten voor mensen met reuma zijn:
- Fitness met begeleiding
- Wandelen
- Fietsen
- Zwemmen of bewegen in warm water
- Nordic Walking
- Yoga
Het revalidatieprogramma
Om de groepstraining te kunnen volgen heeft u een verwijzing nodig van uw (huis)arts met de diagnose artrose. Daarnaast is het belangrijk dat u gemotiveerd bent om meer te gaan bewegen. Het programma duurt 3 maanden en bestaat uit:
- Intake van 1 uur (gesprek, enkele testen, metingen en vragenlijsten)
- 2 individuele trainingen van 1 uur
- 18 groepstrainingen van 1 uur gericht op kracht, uithoudingsvermogen en activiteiten uit het dagelijks leven. Daarnaast krijgt u informatie over onderwerpen gerelateerd aan diabetes, bewegen, voeding enzovoort. De eerste 6 weken traint u 2 x in de week 1 uur en de laatste 6 weken 1 x in de week 1 uur
- Regelmatige evaluatie van uw trainingsprogramma / doelen
- Tijdens de trainingen kan het programma altijd aangepast worden
- Individuele evaluatie na deze 18 groepstrainingen. Deze evaluatie wordt herhaald op 6 en 12 maanden na aanvang van het programma
Gedurende deze 3 maanden werkt u ook thuis aan doelen die u wilt bereiken door oefeningen en activiteiten.
Wat kunt u bereiken met het programma?
- Een actieve leefstijl en inzicht in relatie tussen bewegen en gezondheid / artrose
- Verbetering van uw algehele conditie
- Verbetering van uw spierkracht
- Verbetering van uw functioneren in het dagelijks leven
- Toename van de zelfredzaamheid: u kunt zelfstandig een plan maken om activiteiten op te pakken, te onderhouden en uit te breiden.
Actieve houding
Om de gestelde doelen te bereiken vraagt het beweegprogramma om een actieve houding van de cliënt. Dit zowel tijdens de trainingsoefeningen als bij de beweegactiviteiten thuis.
Kosten
Voor informatie omtrent de kosten kunt u terecht bij de secretaresse of bij een van de fysiotherapeuten. Informeer bij uw zorgverzekeraar of u verzekerd bent voor een beweegprogramma.